София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

Как да си изберем четка?

За гъсти бои, каквито са маслените и акрилните, най-често се използват четки с четина косъм.

Когато използвате боите за детайлна живопис (нанасяте тънки пластове боя) са много подходящи четки с волски косъм и косъм от червен самур.

За акварелни техники, за темперни бои, мастила и тушове се изискват четки с по-мек косъм, като Колински червен самур, волски косъм, пони косъм, кози косъм.

Четките със синтетични косми са подходящи за всички видове бои. Специално подбраните влакна са много гъвкави и имат много добра абсорбация на вода.

С по-гъстите бои, вида четка оказва огромен ефект на видимостта на следите от четката. Колкото по-твърд е косъмът на една четка, толкова по-видии са следите от нея.

 

Видове косми на четката и техните характеристики

Независимо, че синтетичните четки стават все по-популярни, много четки все още се правят от натурални материали. Най-висококачествените четки имат една обща характеристика: правят се ръчно! Отностно четките, които се правят от косъм на животно е важно да се знае от коя част на окосмението на животното са!

Например, често се правят от окосмението на опашката или ухото! При много сложен и внимателен процес, космите се отрязват на ръка, без това по никакъв начин да навреди на животното. След това се сортират по дължина и цвят, при което всеки косъм трябва да бъде приведен в съответствие, така че естествените му точки да са насочени в една и съща посока. Със специални гребени се разресват тези косми и се премахва вълната от тях. Майсторите на четките знаят точно колко косми да вземат за всеки номер четка. Тренираните им ръце формират сноп и ги свързват в перфектна форма, която поставят в ферулата на четката.

Форми на четките

Въпреки, че само различните видове самурени четки и катеричи косъм могат да се приведат в напълно гладки и остри върхове, на практика всички четки могат да се правят във всякакви форми. Всяка форма придава различно докосване на  различните видове косми на четки. Космите на четките винаги са леко залепени, за
да се предотврати нараняване на формата по време на транспортиране.

Кръгла форма

brush_roundКръглите, остри върхове на четките могат да се правят само от меки видове косми или синтетика. Космите вътре във ферулата на четката са повече от тези на вън, с които рисувате. Когато четката е суха и без лепило, върхът е кръгъл. Когато  намокрите четката се образува точка на върха. Четките от катеричи косъм са известни и като “wash brush”. Четката може да задържи толкова много течност, че голяма площ да намокрите само с едно минаване.

Контурна четка – лайнер

brush_riggerЛайнерите са четки с много дълги косми.
Дългите косми задържат много течност, така че да могат да се очертаят дълги линии на един път. Има кръгли и плоски контурни четки. Плоските са известни като четки за Букви.

Четка Меч

brush_swordТази четка е с форма на Меч с връх от външната страна. Има характеристиките както на акварелна четка “wash brush”, така и на контурна четка. Тази четка предлага много интересни ефекти.

Четка резервоар

brush_mopЧетката резервоар съдържа два различни снопа косми, които са свързани заедно:

  • много дълъг и тънък сноп със заострен връх в центъра
  • и по-къс сноп с косми, който обгражда другия като мантия.

Мантията служи като резервоар, от която заострения връх в средата се храни. Двата снопа може да бъдат от един и същи вид косми, например от червен самур. Четките от катеричи косъм са с най-абсорбиращите свойства и в комбинация заострен връх от червен самур и мантия от катеричи косъм дават най-добър резултат за четка. С такава четка, художникът може да работи продължително време без да я потапя в
вода или боя.

Gussow

brush_GussowЧетките с форма Gussow са плоски четки със заострен връх. Наречени са на Мюнхенския художник Gussow. Дължината на косъма е равна на ширината му. И ширината и дебелината на косъма могат да се използват в зависимост от следите на четката, които искате да се виждат.

Коментарите са затворени.