София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

Canson

Имало едно време едно семейство с фамилно име Монголфиер, които произвеждали хартия… Така започва сагата през далечната 1557 г.

Докато Франсоа дьо Гиз въоръжава войските си, за да възвърне царството на Неапол от испанците, и в момент, когато напрежението между католици и протестанти ескалира, Жак Монголфие, производител на хартия, напуска родния си Оверн, за да се засели в района Божоле. Това бележи началото на географското разширяване на това семейство, чиито членове за няколко века създават голям брой фабрики за хартия.

– През 1692г. синовете на Монголфие (Етиен и Реймонд) пристигат в градчето Видалон, където друго семейство производители на хартия Челес, се занимават с форматиране на хартията. Синовете Монголфиер се женят за дъщерите на Челес и създават нов силен съюз.

– 1777 г. – „Ако само можехме да получим гладка хартия, без никакъв релеф…”

Семейство Монголфие го постига чрез възпроизвеждане на техниката на англичаните, следвани от производителите на хартия Johannot и Réveillon, по времето, когато се е появил първият френски вестник, „вестник Париж”.

– През 1782 г. двамата братя Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие, които се увличали и по въпросите на динамичната аеронавтика и провеждали експерименти с балони, заключават, че причината за издигането на балона във въздуха се явява електризацията.

Първият модел на въздушния балон, изпълнен с горещ въздух (“монголфиер”), създаден от тях е първият успешен опит за създаването на вид летателен апарат.

Първата публична демонстрация на безпилотен балон, се провежда на 5 юни 1783 г. в Аноне. Балонът е бил с диаметър 39 фута и достига височина от около 1800 метра. Полетът му продължава около 10 минути и се приземява на 4200 фута от мястото на издигането му. На 19 септември 1783 година те провеждат втори опит, като този път балонът има “екипаж” – овца, петел и една патица. Първият пилотиран полет с екипаж от двама души датира от 21 ноември 1783 г. балон, когато Пилатр де Розие и маркиз д’Арланд летят над Париж.

Като скъп спомен от тези интересни и велики времена остава непроменената и до днес емблема на Canson-въздушният балон „монголфиер”.

– На 19март 1784г. Монголфие фабрики за хартия са издигнати в ранг Производстводители на Краля, ранг силно желан от всички производители на хартия на кралството.

Няколко години по-късно Бастилията пада.

– 1801 г. след смърта на Етиен дьо Монголфие, неговият зет Бартоломей Бароу де ла Ломбарди де Кансон заема неговото място. Това е моментът, когато името Canson ® се появява за първи път в историята на производството на хартия, едно име, което ще се превърне в митично за художници и любители на красивите хартии.

– 1809 г. семейство Canson продължава да се фокусира върху иновациите, както Монголфие преди тях. В най-голяма секретност, те изобретили пауса, тази полупрозрачна хартия, която позволила на архитектите да избегнат необходимостта от преначертаване на един и същи план отново и отново. След това, те започнали да оцветяват хартия в пулпата, като листовете получавали траен, равномерен цвят.

– 1827 г. Оразмеряването на хартията е неотложен въпрос! „Как може такива дълги листа ръчно да се потапят в желатиновата баня? Етиен де Кансон разработва лепкав продукт на восъчна основа, който директно да смесва още в подготвянето на пулпата.

– 1853 г. Nicéphore Niecpce добавя ново измерение към изкуството – фотографията. В лабораторията Vidalon, производителите на хартия създават фото хартия, която избягва използването на скъп златен хлорид или платина.

Те получат многобройни патенти във Франция и в чужбина.

– 1910г. – Намирането на качествена хартия за печатане на произведения на изкуството е много по-трудно. Artistide Maillol моли племенника си Гаспар, да му направи няколко хубави листа хартия за дърворезбите му. Гаспар започва работа в Montval ®, но войната прекъсва неговите усилия. След завръщането си, той започва да произвежда известната Montval ® хартията. Логото (отпечатъка, който слагал на листата) си е човек къпещ се в вана.

Фовисти като Хенри Матис, кубисти като Пол Клее, Кандински, изненадват публиката с първите си изложби сътворени на  хартии на Canson.

А човекът все още се опитва да лети: хидроплана на инженер Анри Фабр, братовчед на Монголфие, успява да лети на разстояние от 800 метра над Etang dе Berre.

– 1926 г. Дистрибуторите в САЩ, и в много други страни, вече не са достатъчни за фабриките на Canson ®.

На 1 юли се създава Canson ® & Montgolfier Incorporated.

– 1953 – 1956 г. известните заводи за хартия Johannot d’Annonay се присъединяват към заводите Arches and Marais. Присъединяването се извършва от Blanchet and Kléber de Rives и така се ражда Arjomari (Arches, Johannot, Marais, Rives).

– През 1956г. сградите в Annonay са продадени на Canson ® & Монголфие фабрики за хартия, които двадесет години по-късно, също ще се присъединят към Групата Arjomari.

– През 1985 г. – Canson започват производство на специализирани технически фолиа (CAD) и висококачествена реставрационна хартия (HQC).

– До 1989 г. Canson е изпълнявала инцидентни доставки на българския пазар, основно по заявки от СБХ.

Доставените продукти са били предназначени основно за членове на СБХ, тъй като по думите на тогавашният Председател на СБХ Любен Зидаров, държавата е дотирала доставките до 50-70% и това е позволявало българските художници-членове на СБХ да купуват продуктите на преференциални цени.

След промените в България през 1989 г., с първите стъпки на прохождащия частен бизнес през 1992 г. на българският пазар са направени първите доставки на паус и технически хартии и фолия, предназначени основно за бързо развиващата се по това време печатарска индустрия. Доставките са извършени от частна българска фирма, която в последствие сменя приоритета си на дейност и насочва своите усилия към съвсем друга сфера на бизнес. Доставките са поети от Ариста ЕООД , която подписва с Canson договор за дистрибуция. За кратък период от време основни клиенти на българската фирма стават по-голямата част от държавните и частни печатници, издателства, картографската печатница в София, военната картографската печатница в Троян, Националния кадастър. Форматиран и ролков паус започва да се предлага в голям брой обикновени и специализирани книжарници. Постоянни клиенти на Ариста стават всички фирми занимаващи се с предпечат.

От края на 1997 г. започва поетапно разширяване на внасяната гама продукти, като се дава път и на хартиите за художници.

През 1998 г. Ариста ЕООД открива първият си специализиран магазин за художнически материали и пособия в сградата на СБХ на ул. Шипка №6, където и до днес предлага почти пълната гама продукти на Canson.

Дългите години на лоялно партньорство между Canson и Ариста, позволиха и позволяват на българските художници вече почти две десетилетия да се наслаждават на изключителното качество на гамата продукти на Canson и да създават с вдъхновение своите творби.

– През 2007 г. – Canson ® се присъедини към групата Хамелин, европейски лидер в училищни и офис продукти и притежател на известните марки Оксфорд и Елба. Марката продължава да се адаптират към новата изисквания. Хартията Canson ® Infinity е вече на разположение на фотографи и художници, които желаят да отпечатат своите творби върху една изключителна хартия.

– В постоянния си стремеж да бъде близо до художниците през 2010 г.  Canson създаде Фонд „Canson® за изкуството и хартията”, с цел подпомагане и даване на начален старт на млади художници и стимулиране тяхното бъдещо творческо развитие.

От дълги години Canson ® е основен партньор на Лувъра и помощта му при реставрационните работи е неоценима.

Коментарите са затворени.