София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

ПОСИВЯВАНЕТО И ПОТЪВАНЕТО НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРИ РАБОТА С МАСЛЕНИ БОИ И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕГО

Съвети от производителя Winsor & Newton

 1. Каква е причината за посивяване и потъване на цветовете, когато се добавят пластове боя (напластяване / импасто техника)?
  Потъването на цветовете е проблем при много художници и е в резултат от прекаленото абсорбиране или неправилно нанасяне на пластовете боя. Обикновенно се получава, когато се ползва некачествен, домашно приготвен грунд или не се използва никакъв грунд. Друга причина е различното време на съхнене на различните цветове маслени бои в зависимост от пигмента в тях. Използването на много разредител и неизползването на медиуми също допринасят за „потъване” на цветовете.
 2. Как да се предпазим от „потъване”?
  1. Винаги грундирайте повърхността с качествен грунд, преди да започнете работа с маслени бои.
  2. Прилагайте правилото „дебело върху тънко”. Какво е то?
   По добре се разбира като се използва термина гъвкаво върху по-малко гъвкаво. Когато се напластява, пропорцията на използвания медиум при всеки следващ пласт трябва да се увеличава. По-високата концентрация медиум прави пластовете по гъвкави и предпазва боята от напукване и цветовете от потъване. При това правило традицията е да се добавя повече масло към разредителя. Производителят Winsor&Newton препоръчва използването на Liquin. Изполвайки Liquin, няма нужда от допълнително масло.
  3. Бавно срещу бързо съхнене – бавно съхнещи цветове винаги трябва да са над бързо съхнещите. При обратното нанасяне, горните слоеве ще се напукат, а долните ще потънат.
 3. За възстановяване на цветовете се препоръчва техниката „Oiling out”. Прави се при завършени, изсъхнали маслени картини.
  „Oiling out” е добавянето на медиум към картина, която е посивяла или изгубила масло в долните слоеве.
  Когато боята е изсъхнала, Artists Painting Medium Artist Painting medium се втрива в посивелите места с чисто парче плат. Избършете излишъка или оставете да изсъхне ден, два. Ако има още петна повторете процедурата докато картината възвърне блясъка си.

Коментарите са затворени.