София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

Pebeo

Зараждането на фирмата Pébéo става през 1919г. в покрайнините на Марсилия-Франция. Фабриката е произвеждала химикали и химически продукти, а основната й функция била да създава от олово производни пигменти за целите на художниците. От тук идва и името на фирмата Pebeo = PbO е химическото означение  на оловният оксид, от който основно се произвеждали тези пигменти.

През 1922г. към компанията се присъединява млад инжинер на име Клаудиус Шаво, който много бързо става неин изпълнителен директор . И това не е случайно – цветовете били в кръвта му,семейството му имало фабрика за коприна, където от малък Клаудиус се среща с цветовете и багрите на произвежданите тъкани.

През 1929г. всички стари технологии са подменени с нови, като фабриката започва да произвежда бои за индустрията.

През 30-те години се появяват първите готови за употреба маслени бои на Pebeo.15-те цвята, предлагани в туби с готови за рисуване маслени бои били като дар от Господ за творците.

През 1935г. приложението на органичните пигменти постепенно се разширява.Шаво решава, да усвои новото производство. Той строи фабрика за производство на органични пигменти, които позволяват значително разширяване на цветовата гама на произвежданите от Ревео бои.Откритите през 19 век, органичните пигменти, постепенно започват да се заменят с минералните пигменти. A La Pébéo, фабриката постепенно навлиза в производството и на синтетичните пигменти.

По време на войната, на художникът Van Den Bussche му свършили боите и парите и той решил да отиде до фабриката La Pébéo с надеждата да получи нещо безплатно. И наистина, той си тръгнал от там със заветните туби бои и едно ново зародило се приятелство!

През 1946 г. Van Den Bussche изпратил в фабриката своя колега и приятел художника-акварелист Charles Blocteur, който търсел място където да разположи ателието си.
Клаудиус Шаво му предоставил едно помещение в фабриката.

Възползвайки се от присъствието на художника, и от неговата артистична и техническа помощ, Шаво успял да разработи набор от акварелни бои с качество сравнимо с производството на такива бои по това време.

Разпознаването и известността на марката обаче, все още не било достатъчно!

1948г. Тече постепенно възстановяване на производствената дейност, замряла през годините на войната.

Pébéo навлиза в зората на едно ново приключение: създаването на училищния сектор. Фабриката  пуска в производство гваш в туби , който веднага печели широка известност. Този гваш толкова се отличавал от други подобни продукти, произведени на такова ниво и качество, че учителите по изкуствата били първите, които го оценили и започнали да го препоръчват на своите ученици.

Търговците на дребно на художествени материали започнали все по-често да се питат, каква е тази фирма от Марсилия, появила се от нищото, която постепенно се превръщала в пълноправен претендент на пазара?

1949г. След много контакти с хора на изкуството и много проучвания за нови материали, Pébéo създава нова формула на “Super Détrempe”- бързо съхнеща и гъвкава, тя позволява на творците да изразят себе си, без ограничение, чрез тяхното въображение. Този нов материал възвестява появата на нов продукт- акрил, който ще дойде година по-късно и ще направи революция в света на живописта.

1950г. – 1960 г. Шаво прави голяма крачка в посока разработване на арт-продукти за деца. Повлиява му запознанството с големия новатор в областта на педагогиката Селестин Френе, който е за по-либерално възпитание и използване на изкуството като възпитателен похват. Той смятал, че работата с бои и изобщо изобразителното изкуство като цяло са един от начините децата в училище да могат да се изразят – емоционално, творчески, свободно.

Pebeo разработват цяла серия с бои, предназначени за деца, при това на изключително достъпни цени.
Следват няколко новаторски серии:

  • гваш, които се разрежда с вода и не променят цветовете си след изсъхване.
  • бои за тъкани, и керамика, които нямат нужда от изпичане, създадени на основата на смоли.
  • бои предназначени за рисуване с пръсти. Идеята била на Селестин Френие, а децата, които можели да творят с пръсти – преливали от щастие.

През 70-те години компанията взема доста трудно решение – да закрие производството на пигменти, защото се оказало икономически по-изгодно да ги купува, отколкото да ги произвежда сама. От този момент Pebeo се превръща в компания за производство и търговия на бои.

През 1977 г. излиза първата акрилна боя произведена в Франция, която пожънала невероятен пазарен успех. Следват художествени конкурси и награди, посветени на „големия акрил“.
80-те години били посветени на експорта. Компанията, вече начело с внука на Клаудиус – Ерик Шаво сключвала договори, които да им отворят вратите към света. Италия, Испания, Гърция и Египет били първите страни запленени от продуктите на Pebeo.
Следват международни награди, новаторски продукти (гваш в пластмасова туба), отваряне на нови клонове в чужбина.
В края на 80-те години, Pebeo предприема редица инициативи и продължава да покорява сърцата на младите творци по света:

  • 1996г. по време на световното турне „Живопис без граници“ компанията предоставя безплатно материали на млади художници и им казва „Претворете мечтите си!“.
  • 1997г. „Въображаем интериор“.
  • 1998г. „Правилата на играта“ и др.

Не са забравени и децата – за тях излиза „Arti’stick“- тубичка с боя, която се нанася директно върху фолио,след изсъхването й се отлепва и се превръща в стикер, с който могат да се декорират стъклени и други предмети. Продуктът има невероятен успех в САЩ.

Изключително успешни се оказват и създадените бои за керамика и стъкло, които се изпичат при температура 150˚С.

Следва навлизането на огромния китайски пазар.След откриването на новата фабрика на Ревео в  Куншан, Ерик Шаво става почетен гражданин на града.

Появяват се и боите за декориране на интериора, като за това е създаден нов бранд „P.BO Deco“.
През 2005 г. компанията е в центъра на вниманието на китайците. Тя получава наградата за най-добра френска компания, развиваща малък и среден бизнес в Китай.

След промените в България през 1989г., с първите стъпки на прохождащия частен бизнес през 1992г. на българският пазар са направени първите доставки на бои от Ревео. След няколко години на доказване, от 1997г. въз основа на подписан официален договор за дистрибуция, частната българска компания Ариста ЕООД става единствен официален дистрибутор на Ревео за България.

От края на 1997г. започва поетапно разширяване на внасяната гама продукти. Към настоящият момент около 95% от номенклатурата на Ревео има присъствие на родният арт пазар.

През 1998г. Ариста ЕООД открива първият си специализиран магазин за художнически материали и пособия в сградата на СБХ на ул. Шипка №6,

За кратък период от време българските художници се запознават и по достойнство оценяват качествата на маслените и акрилни бои и помощни средства на Ревео. Именити творци като Енчо Пиронков, Андрей Даниел, Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Пламен Лекгоступ и други, стават фенове на марката.

Дългите години на лоялно партньорство между Ревео и Ариста, позволиха и позволяват на българските художници вече почти две десетилетия да се наслаждават на изключителното качество на гамата продукти на Ревео и да създават с вдъхновение своите творби.

Коментарите са затворени.