София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

ROYAL TALENS

Началото на историята на Royal Talens започва през далечната 1899 година.През тази година в холандския град Апелдорн Мартен Таленс основава „Dutch фабрика за бои,лакове и мастила”.Началото на семейният бизнес започва с производството на канцеларски материали и мастила.

През 1904 г. започва производството на широка гама висококачествени маслени и акварелни бои за художници от серията Rembrandt.

С бързо разрастващото се производство на маслени бои и нови продукти, през 1912 г. идва необходимостта от първото разширение на фабриката. През същата година се отчита засилено търсене на получилите международно признание бои под марката Rembrandt и това налага откриването на офис за продажби на Talens в Америка.

Търсенето на Talens-продуктите расте с всяка изминала година и това налага през 1920 г. да се пристъпи към автоматизирано производство.

В стремежа си да задоволи нарастващото търсенето, през 1924 г. компанията разработва и пуска на пазара Rembrandt soft pastels. За кратко време този продукт жъне огромен международен успех.

С появата на пишещата машина през 1939 г., Talens разширява своята продуктова гама и пуска на пазара мастилени и карбонови ленти, с които работят пишещите машини.Заедно с започналото производство на голямо разнообразие на шаблони и мастила за тях,тези продукти започват да се разпространяват чрез магазините за канцеларски материали и започналите да възникват магазини за офис техника.

По време на Втората световна война производството на много продукти е спряно поради недостиг и липса на необходимите суровини и материали, а няколко заблудени бомби са причинили значителни материални щети на завода.

След 1945 г. компанията полага много усилия и отново стартира производствения процес. Високите изисквания към производството и качеството на произвежданите продукти, които Talens сама си е поставила, довеждат до национално и международно признание. От 1949 г. започва да се нарича Royal (великолепен, разкошен) Talens.

50-те години на миналия век са увенчани с огромен растеж за компанията. Едновременно с разширението на производството се открива нова лаборатория за изследване и контрол на качеството. Износът придобива първостепенно значение, което води до разкриване на повече от 50 офиса на Royal Talens в редица европейски страни. Talens-продуктите стават все по-достъпни по целия свят.

През 1963 г. Royal Talens се присъединява към Sikkens GroupNV. Това дава нов тласък в производството. Въвеждат се в производство много нови продукти, включително и съвременните видове боя като Polymer Colours и ЕТА. През септември 1963 г. стартира производството на бои под марката Van Gogh. През годините тя се превърна в марка на продукти включваща всички техники на изобразителното изкуство.

В средата на 70-те години на миналият век Sikkens е купен от AKZO Group и Talens става дъщерно дружество на AKZO до 1991 г.

През 1970 г. Talens разработва и пуска на пазара акрилната боя.Тази боя включваща най-новите химични нововъведения предизвиква еволюция в областта на боите за художници.

През 1974 г. Talens чества своят 75-годишен юбилей и слага началото на своята арт-колекция. До ден днешен тази колекция продължава да се събира и обогатява основно с творби на млади професионални художници, като основното й цел е да им дава начален старт и стимулира тяхното бъдещо творческо развитие.

През 1976 г. Talens пуска в производство и продажба марката Amsterdam, която включва висококачествени бои предназначени за студенти и ученици.

През 1982 г. в отговор на тенденцията на увеличаване на свободното време и желанието на много хора да си намерят спокойно и релаксиращо хоби, практикувано у дома, Talens пуска в производство и продажба серията хоби-бои и материали Decofin, с които всеки може да създаде индивидуална атмосфера, както в интериора, така и на различни предмети и множество обекти.

През 1989 г. компанията Royal Talens излиза на съвсем ново производствено ниво. Въведена е в експлоатация нова част от завода, предназначена за пълнене и пакетиране на продукцията. Тържественото откриване на новата придобивка е направено от Негово Кралско Височество принца на Нидерландия Бернхард.

През 1991 г. компанията Royal Talens става част от SAKURA COLOR PTODUCTS CORPORATION-Япония. Sakura предоставя на Talens солидна основа за разширяване и търговски успех.

До 1989 г. компанията Royal Talens е изпълнявала инцидентни доставки на българския пазар,основно по заявки от СБХ. Доставените продукти са били предназначени основно за членове на СБХ, тъй като по думите на тогавашният Председател на СБХ Любен Зидаров, държавата е дотирала доставките до 50-70% и това е позволявало българските художници-членове на СБХ да купуват продуктите на преференциални цени.

След промените в България през 1989 г.,трудните първи стъпки на прохождащия частен бизнес и дълги и упорити преговори,през 2002г. частната българска фирма Ариста-2 ЕООД успя да подпише договор за дистрибуция на Talens продуктите на българския пазар и стана една от  90 фирми-дистрибутори на компанията Royal Talens в световен мащаб.

През 2005 г., в допълнение на сериите Рембранд, Ван Гог и Амстердам, компанията Royal Talens въведе в производство и продажба и новата марка ArtCreation. Тази нова серия бои е специално разработена за начинаещи художници, като им предоставя възможността по един достъпен и надежден начин да направят своите първи стъпки в изобразителното изкуство.

През 2006 г. Royal Talens взе активно участие в честванията по случай 400 години от рождението на великият холандски художник Рембранд Харменс ван Рейн в световен мащаб.

Ариста също даде своя скромен принос, като се включи с награден фонд от 10 броя дигитални копия от офорти на Рембранд в организираните от НХА, НГЧИ и Посолството на Кралство Нидерландия в България тържества.

Коментарите са затворени.