София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

БОЯ ЗА КОЖЕНИ ИЗДЕЛИЯ COLOR UP VIVA DECOR

АВТОРЪТ НА ПРОЕКТА И ТЕМАТА:

Г-ЖА ПОЛИНА ПАНАЙОТОВА

 

Заради любимото си хоби – декупажът, преминах през много видове бои за различни повърхности – за гладки повърхности /пластмаса и стъкло/, за текстил, за дърво и дървени повърхности, но никоя от тях не е подходяща за поръхностите от кожа. Да, като се огледах видях, че има толкова много неща, които могат да се декорират от кожа – естествена, изкуствена, велур и набук.

 

За да издържа на ежедневна употреба, една боя за кожа трябва да отговаря на доста характеристики:

– да е гъвкава при огъване и разпъване

– да е с висока покривност

– да е устойчива на износване, триене и надиране

– да е устойчива на атмосферни влияния – дъжд, сняг, слънце и студ

 

Сред професионалните бои, които се предлагат на пазара за обработка на кожа, се покриват доста от критериите, но при всичките открих някои недостатъци при използването им за хоби цели, като например:

–          трябва предварително да се обработи кожата с някакъв продукт /специфичен за различните марки боя/ предшестващ нанасянето на боята, което доста я оскъпява,

–          консистенцията й е доста течна и работата с четка е трудна;

–          не добрата покривност или необходимостта от допълнително лакиране на изделието от кожа.

–          необходимост от различни видове бои за различните кожи – естествена или изкуствена.

 

Чрез представителя на „Viva Deсor”, “Ариста-2 се запознах и с новия им продукт „Color up”  – боя за кожа, кожени изделия и синтетичен текстил, която за краткост ще наричам „боя за кожа“. И мисля, че открих продукта, който покрива всички изброени критерии по-горе.

 

За тези, които искат да рисуват върху кожа им препоръчвам да изгледат клипчето направено от  „Viva décor” ,макар че съм на 100% убедена че Вашата фантазия и креативност ще декорират много по-успешно кожените  Ви  изделия.

 

А аз да се заема с използването в декупажа на боята за кожа!

 

С всеки изминал ден наближава късната есен и зимата, които са свързани с много дъжд, студено време, сняг и поледици. Това ме накара да си спомня, че имам един любим комплект от чанта и боти, които вече са ми доста амортизирани. Мисля да се заема и да ги приведа в приличен вид за новия сезон! А също така да тествам и боята за кожа на „Viva Decor” върху изделие, което е подложено на постоянно триене, разпъване и на атмосферни влияния.

Ето ги и в първоначален вид.

l_img_01

Самият релеф, лакът, който има чантата отгоре, си мисля, че е добра повърхност за тестване.

Първата стъпка е да си подготвим повърхността. Кожата трябва да е добре почистена от мазни петна, ако е боядисвана с други бои независимо на каква основа /водни или восъчни/ трябва да се почисти предварително с минерален спирт или ацетон.

Когато е лакирана и гладка трябва да се изшкури много добре – както е и в нашия случай. Първоначално използвах по-груба шкурка, а накрая загладих с финна водна шкурка.

l_img_02

След почистването на коженето изделие се налага един пласт от боята Color Up за грунд. В случая аз ще използвам белия цвят като база, тъй като ще правя класически декупаж чрез трансфер на изображение.

Ето това е едно от предимствата на тази боя – не е необходимо да нанасяте специални продукти за обработка и грундиране на кожата, а се използва самата боя. Тази първа стъпка е необходима, за да има по-добро сцепление на боята със самата кожа. Подсилва цвета, предпазва от изтъркване и прави втория слой боя по-гъвкав.

 

Преди да нанесете боята я разбъркайте хубаво до еднородна смес.

l_img_03

След нанасяне на първия слой е хубаво да изчакате поне 2 часа, макар че боята съхне много бързо и буквално след минута-две на пипане ще е изсъхнала.

Сами виждате, че още с първия слой се получава много добра покривност. Там където е шкурено се вижда как добре е влязла в порите боята.

l_img_04

 

Направих си експеримент след като минаха 2 часа да прошкуря този слой боя. Използвах шкурката, с която свалих лака… за мое огромно удовлетворение боята не мръдна!

След първия слой поставих още един слой с гъбичка, за да влезе максимално количество боя в неравностите. Същият може да се нанесе и с четка. Боята има кремообразна форма – много добре се разнася по повърхността – това е още едно предимство на „Color up”. Според необходимостта на проекта може и да се нанася със шпатула. Не е необходимо да се разрежда.

За тези които искат да рисуват, могат да започнат директно върху първия слой.

В този случай ще повторя още един път, тъй като ще правя трансфер и ми трябва светла основа.

l_img_05

Няма да се спирам на трансфера, тъй като той е многократно коментиран.

След трансфериране на изображението е необходимо същото да бъде слято с цялата повърхност, за да не стои като кръпка. Първо с тампонче и четка нанесах черната боя за кожа върху цялата чанта, за да си възвърна цвета й!

l_img_06

Там където трансферираното изображение се е пообелило, дорисувах с тънка четка, като си смесих от наличните ми цветове, за да си направя нужния цвят. За да имате по-дълго отворено време за работа може да сложите забавител за акрилни бои към боята. Боите Color Up могат да се смесват една с друга. При наличие на основните три цвята можете да си направим всеки цвят от палитрата. А за тези, които се притесняват могат да се възползват от палитрата от цветове, която предлага „Viva décor”.l_img_07

След изсъхване боята е полу гланц и не е необходимо да бъде допълнително лакирана с крайни лакове.

Лакирах само изображението, за да защитя трансфера.

l_img_08

Не на последно място е предимството, че боята е на водна основа. Почистването на повърхностите и четките е само с вода преди засъхване.

Както вече отбелязах по-горе, боята е много покривна, това от своя страна е предпоставка за икономичност. На финала, бялата и черната ми бои, които използвах доста са 2/3 пълни.

Много често из форумите, а и неведнъж съм го виждала и сама, е коментиран проблемът с декупажа върху тефтери, книги с корици и други подобни – от многото отваряния в един момент на сгъвката се причупва и пада всичко – от грунда до крайния лак. Боята за кожа върши чудесна работа при такива сгъвки – прави основата еластична и гарантира дългото използване на предмета.

Боята може да се използва и с шаблони и печати и всякакви други техники, които правите с акрилни бои.

Започнах темата с това, че правя Любимия ми комплект чанта и боти. Видяхте трансформацията на чантата – скоро очаквайте и трансформацията на ботите ми, така че комплектът да бъде завършен, а аз вече съм готова за лошото време с обновен сет!

И така, време е да дадете нов живот на вашите чанти, колани, несесери, обувки, тефтери, кожени якета, кожени дамаски, кожен автосалон и др.!

 

СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ ОТ ЕКИПА НА АРИСТА-2

НА Г-ЖА ПОЛИНА ПАНАЙОТОВА

 

1 Отговор

  1. Златка Стоянова

    Както винаги съм очарована от креативността на Поли и достъпността на описанията на продутите на Ариста.Много съм впечатлена както от нагледния урок,така и от новото попълнение на чудесните продукти на Ариста! Поздравления!

Напиши коментар