София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

В света на хартията

Поляхте масата, трябва ви спешно хартия. Налага се да запишете ценна информация в движение, бъркате по джобовете за малко листче. Какво се случва в тоалетната… – шшшшт, това си е лично ваша работа, но пак ви трябва хартия. Замислете се колко често използвате различни видове от този материал в ежедневието си?

Животът ни до голяма степен вече зависи от модерните електронни технологии, които разполагат с интернет и все пак хартията няма скоро да изчезне от употреба. А какво знаете за нея? Да направим заедно една разходка във времето.

Хартията е прост материал, който може да бъде произведен от всякакъв влакнест материал – от дърво, рециклирана хартия, влакнести растения като коноп, памук или лен и дори от текстил!

paper
Процесът на изработване на хартия възниква в Китай през 2 век. До 1798 г. е можело да се произвежда само по един лист хартия наведнъж. С времето това се променя, а с почти два века на подобрения и прецизиране модерното производство на хартия предлага далеч по-качествен краен продукт в различни вариации. Един от водещите производители на хартия през последните 5 десетилетия е Уисконсин/Америка.   

СТЪПКА 1: ГОРИТЕ

Обикновено дървета, използвани за производство на хартия, се отглеждат специално. За целта производителите засаждат милиони нови дървета годишно.

СТЪПКА 2: Обелване, отломки и / или рециклиране

За да започне процеса, трупите се прекарват през специална машина, която отстранява кората и нарязва материала на много ситни парчета. След това тези дървесни стърготини под налягане се смесват с вода и химикали в биореактор.

*Използваната хартия е друг важен източник на хартиени фибри за създаването на нова хартия. Благодарение на програми за рециклиране в много общности, се възстановява голям процент от използваната хартия и тя може да бъде употребявана повторно.

 

1760mm-Tissue-Paper-Processing-Machine

СТЪПКА 3: Получаване на хартия

Получената смес се рафинира почиства и понякога избелва. Към нея се добавя варовик, калциев карбонат, и др. елементи, за да се уплътни и да може да запази формата си при обработка. Ако е необходимо, се добавят и оцветители.

Сместа след това се покрива с желатин, за да се контролира свързването на хартията и проникването на пигментите.

След всичко това сместа се изпомпва и набутва на движещи се електронни плоскости, валяци и т.н. където компютърно се компресира и оформя, като се изтегля водата и ненужните частици от нея.

СТЪПКА 4: Довършителни процеси

Готовата хартия се навива в големи рула, които могат да бъдат 30 фута широк и тежки близо 25 тона. Резачки я оформят в различни размери и топове.

canson2

Хартията има куп предназначения – бърсане, опаковане, четене и т.н. Цветната хартия често се използва за създаване на по-артистични творби. А едни най-качествените и художествени хартиени материали в различни цветове и плътност са на марката CANSON. Можете да ги намерите в магазините на АРИСТА.

Още няма коментари.

Напиши коментар