София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

Рисуване върху текстил – тениска, чанта, или кецове…

Стъпка по стъпка как да вдъхнем живот и настроение на скучните, едноцветни кецки!

Пролетта и лятото – любимите ни сезони за дълги разходки с приятели, за обиколки из градските паркове с децата и за спорт.

За всички тези безброй навъртяни километри са необходими удобни обувки за нашите крачета, а защо не красиви, уникални и удобни кецки,изработени специално от вас.

Бързо, лесно и без излишни разходи можете да вдъхнете цвят и настроение на скучните бели/черни/едноцветни кецки.

Какво е необходимо?

kecki nujni materiali

Разбира се кецки (нови или стари), вдъхновение и … в моя случай с белите кецки – черна текстилна боя Setacolor Pebeo.

По желание може да добавите и бял/черен контур Pebeo и цветни панделки (за връзки).

Нова визия в 3 лесни стъки:

kecki stypka 1 - podgotovka

Стъпка 1. Подготовка на кецките – кецките трябва да бъдат почистени старателно от всякакви влакънца, косъмчета и конци. Бързо и лесно може да ги отстраните с тиксо. Просто прилепвате и отстранявате няколко пъти, докато станат гладки.

kecki stypka 2-risuvane

kecki stupka 2 -risuvane_2

Стъпка 2. Рисунка – Очертавате с тънка четка с черна текстилна боя Pebeo фигурите/картинката, в моя случай котетата и с по-дебела четка ги оцветявате. Забавно е – връща ни в детството и книжките за оцветяване.

kecki stupka 2 - risuvane s kontur

По ваше желание може да използвате контури, за да придадете изпъкнал 3D ефект. В моя случай с бял контур очертавам опашките на котетета, а с черен контур на Pebeo – тънки и изпъкнали мустачки. Разбира се, това може да направите и с текстилната боя, но няма да има изпъкналост и живост на рисунката.

kecki stupka 3-fiksirane

Стъпка 3. Фиксиране на боите – това е най-неприятната и най-деликатната част от процеса. След като са минали 12 часа от финализирането на рисунката и боите са напълно изсъхнали, пристъпваме към гладене на рисунките. През памучна кърпа, със силно загрята ютия, без пара, се гладят кецовете в продължение на поне 5 минути. Сигурно се питате: “Защо по дяволите трябва да се мъчим с ютията?“ Отговорът е: защото искаме нашите кецки да не избеляват, при дъжд и пране картинките да останат все така наситени и цветни и да ги носим дълго и безгрижно. 

kecki sled stypka 3-nova pandelka_1 kecki nova pandelka_2

Допълнение: По ваше желание може да украсите кецките със сатенени панделки, като замените скучните, обикновени бели връзки. Тук можете да развихрите въображението си и да изберете както едноцветни, така и шарени панделки.

Пожелаваме ви много вдъхновение, незабравимо лято и разходки до далечни и екзотични дестинации с нарисуваните от вас и нас кецки

Забележка: Ако се спрете на черни кецки – заменете черната текстилна боя с бяла или сива, както разбира се и черните панделки с друг цвят.

kecki i v cheren variant

 

СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ ОТ ЕКИПЪТ НА АРИСТА НА

Г-ЖА СУЗАНА ДИМИТРОВА И ЕКИПЪТ НА CLOART

Още няма коментари.

Напиши коментар