София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

Как да разводните акварелните бои

От разнасяне на цвета с влажна гъба, до изливане на струя вода върху хартията – има различни методи за разводняване, „повдигане“ на акварелния цвят. Разводняването е често срещана техника при художниците, тъй като тя е нужна за рисуването на по-прозрачни и феерични елементи като облаци, пушек и др.

Ако искате да постигнете страхотни резултати, може да вземете под внимание следното:

waterpaper

  • Избирайте правилната хартия

Winsor&Newton имат високо качествена хартия (Water Colour Paper), която е много подходяща за рисуване с акварелни бои. Тя не съдържа киселина и е разработена така че да увеличи живота на вашата работа и да направи вашите цветове по-живи – ефекти, които са трудно постижими с неподходящата хартия..

lifting-preparation-medium-75ml

  • Използвайте медиум за по-добър резултат

Един от най-лесните и безопасни за целостта на творбата ви при повдигане на цвета техники е използването на подходящ медиум. Lifting Preparation medium се нанася върху хартията и трябва напълно да изсъхне преди да започнете да рисувате със акварелни бои.

Ако се опитвате да намалите степента на оцветяване, опитайте Gum Arabic (Гума арабика за акварел) – разтвор, който контролира разпространението на акварелния цвят. Като допълнителен бонус ще можете да забавите процеса на сушене и да подобрите блясъка и прозрачността, което ще ви позволите да постигнете желания ефект.

watercolors

  • Изберете цветове, които могат да бъдат изсветлявани

Неразтворимите акварели ще се утаят на хартията, след като водата се изпари, вместо да бъдат незабавно абсорбирани от повърхността. Веднъж изсъхнали, тези цветове могат да бъдат изсветлени, за да се разкрие бялата хартия под тях. Ако нямате много голям опит в „повдигането“ на акварелни бои, по-добре се спрете на този тип акварелни, тъй като лесно може да коригирате изображението и да тествате различни неща.

Още няма коментари.

Напиши коментар