София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

Колко време съхнат маслените бои

Художниците се нуждаят от време за размисъл. Това, което им се струва удачно днес, може да бъде променено или подобрено утре. Едно от най-хубавите неща при работата с маслени бои е, че те съхнат значително по-дълго от останалите типове бои, което позволява по-лесно да се правят „корекции“ на изображението,

И все пак, важно е да знаете, че не всички цветове съхнат с едни и същи темпове. Като цяло цветовете съхнат на тънки слоеве в период между 2-12 дни, но различните пигменти, смесени със съответните масла, са причината за това разминаване във времето, което може да даде отражение на работата ви по картината.

Знанието за тези нива на сушене може да ви помогне да избегнете проблема с бавното изсъхване под слоевете, което засяга по-бързо съхнещите слоеве като причинява пукнатини. Бързо съхнещите цветовете трябва да се използват непрекъснато като основа под слоевете.

Ето и един „указател“ на нивата на сушене:

1

Winsor & Newton/Artists’ Oil Colour

Бързо съхнещи цветове – за около 2 дни

Permanent Mauve , Cobalt Blues, Prussian Blue, Raw Sienna, Umbers, Flake, Foundation и Cremnitz Whites

Среднo бързо съхнещи – за около 5 дни

Blues and Greens [Phthalocyanines], Burnt Sienna, Cobalt Violet and Greens, Ultramarine Blues, Mars colours , Sap Green, Permanent Alizarin Crimson, Ochres, Cadmiums, Titanium White, Zinc White, Lamp Black, Ivory Black, Pyrroles, Bismuth Yellow, Perylenes.

Бавно съхнещи – за повече от 5 дни

Winsor Yellows and Orange (Arylides), Quinacridones, Alizarin Crimson.

2

Winsor & Newton/Winton Oil Colour

Бързо съхнещи – около 2 дни

Prussian Blue, Raw Sienna, Umbers.

Средно бързо съхнещи – около 5 дни

Phthalo Blue and Viridian Hue (Phthalocyanines), Burnt Sienna, Ultramarine Blues, Synthetic Iron Oxides, Ochres, Titanium White, Zinc White, Lamp Black, Ivory Black.

Бавно съхнещи – над 5 дни

Cadmium Hues (Arylamides), Permanent Rose (Quinacridone), Alizarin Crimson Hue.

3

Artisan Water Mixable Oil Colour (маслена боя на водна основа)

Когато маслените бои на водна основа се разреждат с вода, водата се изпарява бързо от боята, оставяйки конвенционален филм от масло, който изсъхва чрез контакт с кислород във въздуха. Това означава, че боядисващият филм е различен от този на конвенционалния цвят на маслото. Например може да забележите, че повърхността е съвсем леко лепкава, което е нормално.

Както стандартните маслени бои така и тези на водна основа имат различно време за изсъхване. Ето и какво е то:

Бързо съхнещи – около 2 дни

Prussian Blue, Umbers.

Средно бързо съхнещи – около 5 дни

Cadmium Hues, Phthalo Blue (red shade) and Phthalo Greens, Siennas, French Ultramarine, Synthetic Iron Oxides, Ochres, Titanium White, Zinc White, Lamp Black, Ivory Black.

Бавно съхнещи – над 5 дни

Cadmiums, Permanent Rose (Quinacridone), Permanent Alizarin Crimson.

4

Griffin Alkyd Fast Drying Oil Colour (бързо съхнещи маслени бои)

Самото име подсказва, че тези бои съхнат по-бързо от останалите. Можете да работите с всички цветове в диапазона на вашата палитра между 4 до 8 часа. Те изсъхват напълно върху платното в продължение на 18 до 24 часа. Не забравяйте обаче, че дебелината на боята и температурата на стаята, в която работите, също влияят на времето за изсъхване.

Не се изкушавайте да лакирате работата си, веднага щом свършите. Цветът трябва да е напълно сух и препоръчваме да изчакате поне 3 месеца преди лакиране.

oilbar07

Маслени стикове

С тях може да завършите напълно творбата си до седмица. Изсъхват напълно върху платното в рамките на 2-7 дни.

медиум
Winsor & Newton Artists’ Painting Medium (Медиум за маслени бои , гланц)
Има няколко начина, по които можете да промените времето за изсъхване. Например Winsor & Newton Artists Painting Medium ще промени скоростта на сушене, както и ще повлияе на блясъка и текстурата на цвета. Ако искате да ускорите процеса на сушене, Winsor & Newton Liquin Original е добър избор, като продуктът ускорява сушенето с около 50%.

ВНИМАНИЕ! Не на последно място, не сушете картините си на тъмни и влажни места, тъй като тези условия може да причинят пожълтяване на маслото.

Още няма коментари.

Напиши коментар