София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

ТРАНСФЕР НА ИЗОБРАЖЕНИЯ

“Винаги трансферите са ми били слабост…избираш едно изображение, оразмеряваш си го, принтираш си го и си имаш твое уникално произведение.”
Г-ЖА ПОЛИНА ПАНАЙОТОВА

С наближаване на Коледните и Новогодишните празници искаме да Ви покажем как да направите трансфер на изображение с “LEFRANC & BOURGEOIS Transcryl Transfer-Medium – фото трансферен медиум“.
Изключително  е подходящ за обли повърхности като чаши, кръгли свещници и бутилки или върху гладки повърхности като свещи и сапуни и др. – все дребни предмети с които да зарадвате близките си.

Направете разпечатка, която не е обърната – т.е. така както я виждаме в оригинал, като се изреже на около 0,5 см. марж от изображението за да се избегне повреждане по ръба на разпечатката. Пригответе си плоска и тънка четка /в случая № 25 от комплект четки на PEBEO Комплект 3 плоски четки, синтетичен косъм: 25, 40, 50мм /. Тук трябва да се отбележи че е добре да се постеле с нещо работното място т.к. медуима е гъст и след изсъхване е водоустойчив.

Втората стъпка е да се нанесе една ръка от медиума. Както е описано по-горе той е доста гъст но това да не ви притеснява….разлива си се спокойно по изображението. Нанася се не много дебел слой, равномерно, като се обхващат и белите участъци.

След като се нанесе се оставя да изсъхне около 10-15 мин., същата процедура се повтаря четири пъти, като след всеки се оставя да изсъхне хубаво. Може да се подпомогне съхненето със сешоар с топъл въздух за много кратко време и от разстояние.
Друго на което трябва да се обърне внимание е, че нанасянето на слоевете е хубаво да стават хоризонтално и вертикално като се редуват. За да се избегнат каквито и да е било резки (следи) от четката. Последния слой се оставя да съхне около 20-30 мин.

Ето как изглежда готово изображение след нанясянето на медиума и колко еластична става хартията след нанасянето му.

След като е изсъхнал и четвъртия слой, излишните участъци от хартията се изрязват с ножичка.

Готовата разпечатка се потапя в гореща вода за 30 мин.

Да не ви притеснява че се огъва…това изобщо не му пречи. След като се накисне за 30 мин. в топла вода се изважда, слага се с изображението надолу на гладка повърхност:

След това внимателно се отделя хартията, за да не се скъса изображението. Почти с едно, две движения хартията е отстранена – лесно и бързо.

Тъй като остават съвсем леки мъхчета нанесете една ръка с медиума и воала! Сами виждате колко е еластично и тънко.

Готов е трансфера на изображението!

Така готовия трансфер може да се използва върху всякакви повърхности – дърво, боядисани предмети, картонени, полистирол и хартия, гладки повърхности (пластмаси, стъкло, метал), начина на които ще бъде обект на следващото представяне!

 

СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ ОТ ЕКИПА НА АРИСТА-2
НА Г-ЖА ПОЛИНА ПАНАЙОТОВА

 

Още няма коментари.

Напиши коментар