София 1138, ул.Самоковско шосе №2Л,ТЦ Боила
+359 (2) 917 55 87; +359 (2) 917 55 88 info@arista-bg.com
Блог за художнически материали и пособия

РИСУВАНЕ И НАПУКВАНЕ ВЪРХУ СТЪКЛО

Днес ще Ви покажем едно невероятно съчетание на бои и контури за стъкло, акрилни бои, фрост медиум за стъкло и кракъл за стъкло. С любезното съдействие на автора на темата г-жа Невена Аврамова Ви представяме стъпките по-долу:

 

Преди да започнем с рисуването, стъкленият предмет се измива добре с гореща вода и обезмасляващ препарат. Добре се полира с чиста памучна кърпа и спирт. Желателно е да се работи с ръкавици, за да се избегне замърсяването на стъклената повърхност от естествената мазнина на ръцете.

Стъпка 1. С хартиено тиксо определяме повърхността, върху която ще работим. С дунапренов тампон нанасяме бързо медиум Фрост Ефект (заскрежен). Изчакваме няколко минути да изсъхне, отлепяме тиксото и печем на 140 градуса 30 минути в домашната фурна.

IMG_7888 (2)

 

Стъпка 2. С контур за стъкло в избран цвят рисуваме орнаменти по столчето на чашата. Който няма идея, може и само точки. Оставяме да съхне поне за час.

IMG_7976 (2)

Стъпка 3. За да получим ефект на метален обков и старинен вид ще използваме акрилна боя в цвят бронз Arte Deco. Нанасяме равномерно с мека обла четка. Боята има чудесна плътност и добър блясък и не е необходимо повторно нанасяне. Оставяме да съхне. В зависимост от влажността и температурата в помещението, където работим пълното изсъхване може да отнеме до 2-3часа. Тъй като имаме добра основа от фрост медиума, лакирането не е задължително.

IMG_7978 (2)

Стъпка 4. С контура за стъкло отново рисуваме орнаменти по самата чаша. Който няма точна ръка или идея за орнаменти, може да използва шаблон (хартиен) или разпечатка, който да поставите от вътрешната страна на чашата и по контурите да рисувате. Оставяме да съхне поне за час.

IMG_7979 (2)

Стъпка 5. За да направим напукан (кракъл) ефект върху стъклото, ще използваме комплекта на Pebeo за напукващ ефект върху стъкло. Първо нанасяме Pebeo боя за стъкло в избран цвят. Боята за стъкло е на алкидна основа (без изпичане). Оставяме да изсъхне за около час-час и половина, като следим съхненето с внимателно допираме с върха на пръста си повърхността. Тя трябва да е леко лепкава, за да нанесем Стъпка 1 от комплекта. Нанасянето е равномерно, като внимаваме да не стечем или образуваме твърде дебел слой. Пукнатините ще се появят за около 15минути. Оставяме да съхне за 24 часа. Следва стъпка 2 от комплекта. Тя е финалното запечатване (лак) след напукването със стъпка 1.

IMG_8026 (2)

 

 

 

 

 

IMG_8028 (2)

Стъпка 6. С бои за стъкло Pebeo оцветяваме орнаментите, добавяме финални детайли. По желание може да декорираме с кристали, метални или други ефектни елементи. Боите, фрост медиума и напукващите медиуми са устойчиви на миене (ръчно) и не изискват допълнително фиксирае с лакове. Ако все пак държите на финален лак може да заложите на няколко варианта: акрилен лак на спрей, солвентни лакове всякакви видове.

IMG_8072 (2)

ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ:

  1. Фрост медиум за стъкло 45мл Pebeo (с изпичане): http://arista-bg.com/izobrazitelno-izkustvo/styklo-c-250103_250125.html
  2. Контур за стъкло 20мл, цвят Vermail, Pebeo (без изпичне): http://arista-bg.com/styklo/ogranichitel-styklo-cernrelief-20ml-p-1000075.html
  3. Акрилна боя Arte Deco 60мл металик, цвят старо злато, A.Vallejo: http://arista-bg.com/akrilni-boi/arte-deco-akrilmetalik-60ml-p-1000360.html
  4. Комплект за напукване (кракъл) върху стъкло Pebeo: http://arista-bg.com/styklo/napukvasht-efektvitral2x45ml-p-28161.html
  5. Бои за стъкло Vitrail 45мл Pebeo (без изпичане): http://arista-bg.com/styklo/boia-styklo-vitral-45ml-p-1000076.html

 

 СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ ОТ ЕКИПА НА АРИСТА-2

НА Г-ЖА НЕВЕНА АВРАМОВА

Още няма коментари.

Напиши коментар